• 1a norton
  • 1ab Norton
  • 1bb
  • 1c Norton
  • 2 norton
  • 3 norton
  • 4 norton
  • 5 norton
  • 6 norton
  • 9 norton

Norton House Back to contemporary

2014 ADNZ | Resene National Architectural Design Awards

Winner. Additions & Alterations

2014 ADNZ | Resene Regional Architectural Design Awards

Winner. Additions & Alterations

Judges' Comments (2014 ADNZ | Resene Architectural National Design Awards)

This conversion of a simple coastal house has produced a bold and elegant design.  The existing house has been absorbed into a clear disciplined plan with crisp detailing.  Colours and materials create a collection of calm spaces from which to enjoy the spectacular natural environment.

The project brief called for a clean contemporary aesthetic and layout, to suit laid back coastal living and ease of entertaining. A casual arrangement of spaces resulted around a central kitchen and two outdoor courtyards positioned for alternate sun and wind conditions. Enhancement of the cliff top outlook was also a primary consideration. The response was to extend and enhance the existing basement structure, floating a contrasting glazed cube upper level beyond.